(recept
si oblíbilo 38 návštěvníků)
Tarte aux pommes - Koláč s jablky
Potřebné ingredience
Těsto: 175 g hladké mouky * špetka soli * 2 čajové lžičky hnědého třtinového cukru * 120 g másla pokojové teploty * 3-8 lžic ledové vody Náplň: 700-900g oloupaných a na osminky nakrájených jablek * 1-2 čajové lžičky citronové šťávy * 60 g třtinového cukru * 40 g másla * kardamom *skořice * muškátový květ
Postup přípravy
V míse smícháme všechny ingredience na těsto - máslo s moukou, cukrem a solí a na úplný závěr postupně přidáváme ledovou vodu. Řádně promícháváme a těsto zpracováváme. Může se Vám z počátku zdát příliš hutné, ale než se voda prosákne všemi ingrediencemi, chvilinku to trvá. Pozor ať pak nemáte těsto příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do misky, přikryjeme potravinovou folií a uložíme na dvě hodiny do útrob lednice. Odpočinek mu velmi prospěje, krásně ho potom vyválíte.
Jablíčka oloupejte, nakrájejte na plátky a postupně vkládejte do misky, zakapávejte citronovou šťávou a prosýpejte cukrem. Promíchejte. Na hluboké pánvi rozehřejte máslo a pak přidejte jablka. Zasypte troškou skořice, kardamomu a muškátového květu. Množství podle chuti, od každého cca půl čajové lžičky. Jablíčka vařte klidně pod pokličkou cca 12 minutek, poté stáhněte z ohně. Jablíčka jsou maličko nahnědlá.
Zatímco se jablíčka vaří, vytáhněte těsto z lednice a troubu zapněte na 180°C. Těsto vyválejte do kruhu o průměru cca 30 cm. Opatrně ho přendejte na pečící papír buď na plech nebo do kulaté formy. Já pekla v kulaté koláčové formě, ale šlo by to třeba i v dortové. Těsto se nijak zvlášť nelepí a netrhá.
Jablíčka přendejte do vnitřku koláče a okraje těsta přehněte směrem do středu. Doporučuji ponechat si v hrníčku trošičku jablečné šťávy z pánve a během pečení s tou šťávou potřít přehnuté kraje koláče, aby nebyli tolik suché.
Pečeme 35 minutek.
Je to klasická rychlá dobrota typická pro francouzský venkov. Uvařte si k ní zázvorový čaj a utrhněte snítku levandule a pak už se jen zasněte..:-)
Recept je inspirován knihou Iveta & Sladká Francie...
Jablíčka oloupejte, nakrájejte na plátky a postupně vkládejte do misky, zakapávejte citronovou šťávou a prosýpejte cukrem. Promíchejte. Na hluboké pánvi rozehřejte máslo a pak přidejte jablka. Zasypte troškou skořice, kardamomu a muškátového květu. Množství podle chuti, od každého cca půl čajové lžičky. Jablíčka vařte klidně pod pokličkou cca 12 minutek, poté stáhněte z ohně. Jablíčka jsou maličko nahnědlá.
Zatímco se jablíčka vaří, vytáhněte těsto z lednice a troubu zapněte na 180°C. Těsto vyválejte do kruhu o průměru cca 30 cm. Opatrně ho přendejte na pečící papír buď na plech nebo do kulaté formy. Já pekla v kulaté koláčové formě, ale šlo by to třeba i v dortové. Těsto se nijak zvlášť nelepí a netrhá.
Jablíčka přendejte do vnitřku koláče a okraje těsta přehněte směrem do středu. Doporučuji ponechat si v hrníčku trošičku jablečné šťávy z pánve a během pečení s tou šťávou potřít přehnuté kraje koláče, aby nebyli tolik suché.
Pečeme 35 minutek.
Je to klasická rychlá dobrota typická pro francouzský venkov. Uvařte si k ní zázvorový čaj a utrhněte snítku levandule a pak už se jen zasněte..:-)
Recept je inspirován knihou Iveta & Sladká Francie...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ukuk
(upraveno)
11. 5. 2012, 14:47
už máme upečeno už máme hotovvo,je krásný pro oko a lehounký ,prostě nápad ,naše verse doma je linecké těsto šup na plecha kořeníčkoa je z toho koláč obdélníkový nebo-li buchta..,co každý zná,toto je nápad a oč ička a pusa nemá dost nejspíš kvůli náplni jo,jo nejsou jabka jako jabka ,má to šmrnc moc děkujiii za postup a přeji vám úžasný den...
Veroniquez
(upraveno)
27. 5. 2012, 15:03
@ukuk
Mílo, to já Vám děkuji a těší mě, že jste s receptem spokojená!!!
zuk123
(upraveno)
10. 5. 2012, 14:23
Právě jsem dopekla!! Je úúúžasný!!!! Děkuji za recept
Veroniquez
(upraveno)
10. 5. 2012, 21:18
@zuk123
Peti, to mě moc těší! Nemáte zač!