Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Tarte aux pommes - Koláč s jablky

0.0
Tarte aux pommes - Koláč s jablky

Potřebné ingredience

Těsto: 175 g hladké mouky * špetka soli * 2 čajové lžičky hnědého třtinového cukru * 120 g másla pokojové teploty * 3-8 lžic ledové vody Náplň: 700-900g oloupaných a na osminky nakrájených jablek * 1-2 čajové lžičky citronové šťávy * 60 g třtinového cukru * 40 g másla * kardamom *skořice * muškátový květ

Postup přípravy

V míse smícháme všechny ingredience na těsto - máslo s moukou, cukrem a solí a na úplný závěr postupně přidáváme ledovou vodu. Řádně promícháváme a těsto zpracováváme. Může se Vám z počátku zdát příliš hutné, ale než se voda prosákne všemi ingrediencemi, chvilinku to trvá. Pozor ať pak nemáte těsto příliš lepivé. Vypracované těsto dáme do misky, přikryjeme potravinovou folií a uložíme na dvě hodiny do útrob lednice. Odpočinek mu velmi prospěje, krásně ho potom vyválíte.

Jablíčka oloupejte, nakrájejte na plátky a postupně vkládejte do misky, zakapávejte citronovou šťávou a prosýpejte cukrem. Promíchejte. Na hluboké pánvi rozehřejte máslo a pak přidejte jablka. Zasypte troškou skořice, kardamomu a muškátového květu. Množství podle chuti, od každého cca půl čajové lžičky. Jablíčka vařte klidně pod pokličkou cca 12 minutek, poté stáhněte z ohně. Jablíčka jsou maličko nahnědlá.

Zatímco se jablíčka vaří, vytáhněte těsto z lednice a troubu zapněte na 180°C. Těsto vyválejte do kruhu o průměru cca 30 cm. Opatrně ho přendejte na pečící papír buď na plech nebo do kulaté formy. Já pekla v kulaté koláčové formě, ale šlo by to třeba i v dortové. Těsto se nijak zvlášť nelepí a netrhá.

Jablíčka přendejte do vnitřku koláče a okraje těsta přehněte směrem do středu. Doporučuji ponechat si v hrníčku trošičku jablečné šťávy z pánve a během pečení s tou šťávou potřít přehnuté kraje koláče, aby nebyli tolik suché.

Pečeme 35 minutek.



Je to klasická rychlá dobrota typická pro francouzský venkov. Uvařte si k ní zázvorový čaj a utrhněte snítku levandule a pak už se jen zasněte..:-)

Recept je inspirován knihou Iveta & Sladká Francie...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ukuk (upraveno) 11. 5. 2012, 14:47
už máme upečeno už máme hotovvo,je krásný pro oko a lehounký ,prostě nápad (L) (clamp),naše verse doma je linecké těsto šup na plecha kořeníčkoa je z toho koláč obdélníkový nebo-li buchta..,co každý zná,toto je nápad a oč ička :-o :-o a pusa nemá dost ^o) ^o) ^o) nejspíš kvůli náplni jo,jo nejsou jabka jako jabka ^o) ^o) :-) (Y) (Y),má to šmrnc (L) |:o)moc děkujiii za postup (child1) (child1) (child1)a přeji vám úžasný den...
Veroniquez 27. 5. 2012, 15:03
@ukuk Mílo, to já Vám děkuji a těší mě, že jste s receptem spokojená!!! (Y) (L)
zuk123 (upraveno) 10. 5. 2012, 14:23
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) Právě jsem dopekla!! Je úúúžasný!!!! Děkuji za recept (Y)
Veroniquez 10. 5. 2012, 21:18
@zuk123 Peti, to mě moc těší! (L) (Y) Nemáte zač! :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie